Παπούτσια Πεζοπορίας – Πώς να τα επιλέξουμε;


  Το Event έχει λήξει

Προστασία

Τα ορειβατικά παπούτσια, πρέπει να προστατεύουν τα πόδια μας. Όταν περπατάμε μέσα στη φύση ή τα βουνά, πρέπει η σόλα να έχει καλή πρόσφυση με όλα τα τερέν, είναι εύκολο να δεχτούμε ή να χτυπήσουμε πέτρες, ρίζες, να πατήσουμε λάσπες κ.λ.π. Για το λόγο αυτό, τα παπούτσια, πρέπει να έχουν ενισχυμένο καουτσούκ. Έτσι θα προστατεύει τα δάχτυλά μας.

Κάτι σημαντικό: η προστασία που χρειαζόμαστε από τα ορειβατικά παπούτσια, δεν περιλαμβάνει μόνο το πόδι, αλλά έχει να κάνει και με την σταθεροποίηση του αστραγάλου μας. Επομένως, στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλογή μεσαίων ή ψηλών μποτακιών, είναι η πλέον κατάλληλη.

Σταθερότητα και αντικραδασμική προστασία

Η αποστολή τους, είναι επίσης να μας σταθεροποιήσουν. Στα βουνά, στη φύση, μας είναι εύκολο να πατήσουμε άσχημα, λόγω σπασμένου εδάφους, ή επειδή διασχίζουμε μισή κλίση. Τα υποδήματα πρέπει να αποτρέπουν επικίνδυνες ανισορροπίες, οι οποίες όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή πτώση.

Για να γίνει αυτό, η σόλα και η ενδιάμεση σόλα έχουν διαφορετικό σχέδιο από το συνηθισμένο (όσο πιο τεχνικά είναι τα παπούτσια, τόσο πιο άκαμπτα θα είναι). Οι προστασίες δίνουν ακαμψία στο πάνω μέρος, συνήθως με σταθεροποιητές. Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο για τη σωματική μας ακεραιότητα από μια ανισορροπία στα βουνά ή στη φύση.

Δεν είναι το ίδιο να κάνεις πεζοπορία στο βουνό με ή χωρίς βάρος. Όταν κουβαλάμε ένα σακίδιο σε πολυήμερες διαδρομές, ένα καλό παπούτσι/μπότα είναι απαραίτητο για να μας σταθεροποιεί και να προστατεύει τα πόδια μας από τη μεγαλύτερη πίεση που προκαλεί το βάρος. Με κανονικά παπούτσια θα κάναμε μεγάλη ζημιά. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο να έχεις πόνους  και να μην τους έχεις.

Σόλα

Κάθε αθλητικό παπούτσι πρέπει να έχει σόλα που να μας επιτρέπει να εξασκούμε το άθλημα για το οποίο είναι σχεδιασμένο. Αλλά στα βουνά και στη φύση, αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό, γιατί δεν μιλάμε μόνο για επιδόσεις. Η ασφάλειά μας εξαρτάται επίσης από τη σόλα.

Το πέλμα είναι αυτό που μας δένει με το έδαφος, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μέσα από πολύπλοκα μέρη. Η ένωση με την οποία κατασκευάζονται και ο σχεδιασμός τους είναι θεμελιώδεις και απαιτούν πολύ έρευνα. Επιπλέον, πρέπει να λειτουργεί σε ξηρό, υγρό, συμπαγές, χαλαρό έδαφος, χιόνι, λάσπη κ.λπ. Για να επιτευχθεί αυτό, τα σχέδια έχουν καρφιά πολλαπλών κατευθύνσεων που μας επιτρέπουν να σκαρφαλώνουμε αποτελεσματικά, να μην ολισθαίνουμε, να κάνουμε μισές πλαγιές με αυτοπεποίθηση ή να φρενάρουμε στην κατηφόρα χάρη στα προετοιμασμένα μπουλόνια τους.

Οι μπότες που βρίσκονται πιο κοντά στην ορειβασία (λόγω ακαμψίας, προστασίας κ.λπ.) θα έχουν πιο αλπική σόλα (πάνω) και αυτές που είναι πιο προσανατολισμένες στην πεζοπορία, λιγότερο επιθετική σόλα (κάτω). Η σόλα, στα υποδήματα βουνού, έχει και άλλες λειτουργίες, κυρίως με την προστασία. Δηλαδή,  λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα και μας αποτρέπει από το να πληγωθούμε. Ένα μαλακό παπούτσι -για παράδειγμα στο τρέξιμο- θα μας κάνει να υποφέρουμε σε σκληρές περιοχές, με πέτρες κ.λπ.

Πολλές από τις κορυφαίες μάρκες εμπιστεύονται τη Vibram και τις διαφορετικές σόλες της για να ταιριάζουν στα μοντέλα τους. Υπάρχουν όμως και άλλα που χρησιμοποιούν τις δικές τους σόλες, όπως η Salomon με τις σόλες Contagrip που προσφέρει πλήρη εγγύηση.

Αναπνευσιμότητα/Αδιαπερατότητα

Όπως κάθε φορά που μιλάμε για υλικό βουνού, η διωνυμία αναπνοή-αδιαβροχοποίηση φαίνεται απαραίτητη. Από τη μία πλευρά, πρέπει να είμαστε άνετα, στεγνά, να αποφεύγουμε την υπερθέρμανση και για αυτό χρειαζόμαστε τα παπούτσια για να αναπνέουμε. Από την άλλη πλευρά, σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να προστατευόμαστε από τα στοιχεία. Όχι μόνο από τη βροχή ή το χιόνι. Στα βουνά έχει λάσπη, λακκούβες, ποτάμια να περάσεις, τα λιβάδια το πρωί είναι βρεγμένα από δροσιά.

Τα υποδήματα Gore-Tex λύνουν αυτό το πρόβλημα εν μέρει, καθώς επιτρέπουν στο πόδι να ιδρώνει ενώ είναι αδιάβροχο. Αλλά να έχετε κατά νου ότι, παρόλο που αναπνέει, δεν είναι τόσο αναπνεύσιμο όσο τα παπούτσια χωρίς μεμβράνη. Από την άλλη πλευρά, οι σκληρές και ανθεκτικές μπότες πεζοπορίας διαβρώνονται ελάχιστα λόγω της συσσώρευσης υλικών.

Ασφάλεια

Είναι συνέπεια όλων των παραπάνω. Ένα παπούτσι που πιάνει σε όλες τις καταστάσεις. Που μας προστατεύει από χτυπήματα, τριβές, και κακές καιρικές συνθήκες. Που μας επιτρέπει να κουβαλάμε ένα βαρύ σακίδιο, θα μας κάνει να πάμε με ασφάλεια σε πολύπλοκα εδάφη όπως τα βουνά και η φύση.

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε, δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούμε μη εξειδικευμένα υποδήματα για την άσκηση των δραστηριοτήτων μας. Όχι μόνο χάνουμε τα οφέλη, αλλά και θα νιώθουμε πιο άβολα. Επίσης, θα κάνουμε κακό στον εαυτό μας, αλλά μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Τα στατιστικά είναι ξεκάθαρα: ένας καλός αριθμός καλοκαιρινών διασώσεων στα βουνά σχετίζεται με την κακή επιλογή υποδημάτων των τραυματιών.

Άνεση

Η άνεση είναι σημαντική όχι μόνο επειδή θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε τη δραστηριότητα  αλλά  επειδή ένα παπούτσι που μας πονάει, ή ακόμα και γρατσουνιές και φουσκάλες, θα μας κάνει να πατήσουμε με μη ασφαλή τρόπο, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός ατυχήματος. Έτσι, αν ταξιδεύουμε συνήθως σε ζεστές, υγρές περιοχές, ή μονοπάτια με μικρή δυσκολία, είναι βολικό να επιλέγουμε μοντέλα με λιγότερη αντίσταση και χωρίς μεμβράνη.

Για κάθε άλλη πληροφορία ή για κάθε διευκρίνιση καλείτε: 6973-464838 (Viber-WhatsApp)

Ζηλάκος Βαγγέλης: Συνοδός Βουνού Πτυχιούχος/ Πιστοποιημένος (ΕΟΠΠΕΠ)

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες πληροφορίες.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Τελευταία νέα

Ετικέτες
Eθνικό Δρυμό Πάρνηθας\ Hiking in Mt Parnitha Hiking in Mt Pentelis Kορυφή Κορακοβούνι 724m Kορυφή Οστρακίνα υψ. 1981μ Kορυφή Πίντιζα 1032m Γεράνεια Όρη Pilates στο βουνό Riding in the Sea River Trekking Trekking in the beach Άγιοι Ασώματοι Όρος Πεντέλης Άλσος Βείκου Όρος Πεντέλης Αισθητικό Δάσος Βύρωνα Αισθητικό Δάσος Καισαγιαννής Αισθητικό Δάσος Στενή Αισθητικό Δάσος Υμηττού Ανάβαση στη κορυφή Λιάκουρα 2457μ Αναγνώριση με γευσιγνωσία στα Μανιτάρια Ανοιχτό Μουσείο Λατομικής Τέχνης Δάσος Υμηττού Δάσος της Εκάλης Δρακόσπιτο Υμηττού Εθνικό Πάρκο Σχινιά Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας Καταφύγιο Φλαμπούρι Κορυφή Μαυρηνόρα 405μ Κορυφή Ξεροβούνι 1119m Πάρνηθα Λόφο Μπούρας Σπάτα Λόφος Τουρκοβούνια Μονή Ντάρδιζας Μονοπάτι Πειρατών Ξενάγηση στο κόσμο των Μανιταριών ΟΡΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ Ορος Δίρφυς Πεζοπορία στη Πάρνηθα Πεζοπορία στη κορυφή Κυρά 1160μ Πάρνηθα Πεζοπορία στο Όρος Δίρφης Πεζοπορία στο Όρος Πέντελης Πεζοπορία στο Όρος Υμηττού Πεζοπορία στο Παρνασσό Ποικίλο Όρος Σπήλαιο Κουτούκι Σπηλιά του Νταβέλη κορυφή του Ταΰγετου στο Προφήτη Ηλία (2407μ)
On Key

Σχετικά άρθρα