Η πεζοπορία στο βουνό είναι μια δραστηριότητα για όλους τους μήνες του χρόνου. Για τους πεζοπόρους όλες οι εποχές είναι όμορφες κατά την επίσκεψη στη Φύση, γιατί η φύση ανοίγει όλη τη βεντάλια των χρωμάτων της, κάθε εποχή.
Τι εξοπλισμό πρέπει να έχω, για μια πεζοπορία το χειμώνα;
Για να μπορέσεις να απολαύσεις μια πεζοπορία στο βουνό, χωρίς απρόοπτα τους χειμερινούς μήνες, είναι σημαντικό να είσαι προετοιμασμένος όσο μπορείς καλύτερα όσον αφορά τον εξοπλισμό σε σχέση με τον απρόσμενο χειμερινό καιρό. Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου το βασικό εξοπλισμό που θα σε βοηθήσει να παραμείνεις ασφαλής/ζεστός/στεγνός μέσα στο χειμώνα.
O βασικός πεζοπορικός εξοπλισμός είναι :
• Ορειβατικά αδιάβροχα μποτάκια / Για επιπλέον πληροφορίες:
Κλικ Εδώ: -> https://d-euzin.gr/giati-forame-oreivatika-papoutsia-sto-vouno/
• Ζευγάρι Μπατόν πεζοπορίας /Για επιπλέον πληροφορίες:
Κλικ Εδώ: -> https://d-euzin.gr/i-chrisi-ton-baton-sto-vouno/
• Σακίδιο πλάτης με ζώνη μέσης-στήθους έως 30λίτρα για μια μονοήμερη
• Άνετο πεζοπορικό παντελόνι με ενισχύσεις και διαπνέον
• Κάλτσες πεζοπορίας ισοθερμικές με ενισχυμένες ζώνες
• Σκούφος ή Buff – Γάντια αδιάβροχα
• Αδιάβροχο Αντιανεμικό Jacket /Μπότσο
• Γκέτες
• Γυαλιά ηλίου
• Ατομικό Φαρμακείο
• Υγρά μαντιλάκια / Χαρτομάντιλα ή/ Ρολό χαρτί υγείας
• Φακός κεφαλής και Σφυρίχτρα
• Νερό και ενεργειακά σνακ ή ξηρούς καρπούς
Για το χειμώνα, η λογική είναι παρόμοια με αυτή που ισχύει για το φθινόπωρο. Πρέπει να βάλεις Layering, δηλαδή να φορέσεις πολλά «στρώματα» ρούχων το ένα πάνω από το άλλο. Ευνόητο είναι ότι τα χειμερινά ρούχα πεζοπορίας σε προφυλάσσουν από το κρύο σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Πρώτο Layer (Στρώμα): Το ισοθερμικό (base layer)
Ο ρόλος των ισοθερμικών ρούχων (μπλούζα – παντελόνι) των οποίων ο ρόλος είναι αφενός να απορροφούν την υγρασία από το σώμα, και αφετέρου να εμποδίζουν τη θερμότητα να απομακρύνεται από το σώμα. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τις προσωπικές σου προτιμήσεις αλλά και το πόσο κρυώνεις, υπάρχουν διάφορες επιλογές υλικών.
Το ισοθερμικό μπλουζάκι θεώρησέ το δεδομένο – εξάλλου είναι ρούχο που μπορείς άνετα να το ένταξής και στη καθημερινότητά σου. Αν πρόκειται να βρεθείς σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μην παραβλέψεις το ισοθερμικό κολάν, που μπορείς να βάλεις μέσα από το παντελόνι σου αν κρυώνεις πολύ.
Δεύτερο / Τρίτο layer: Το Ενδιάμεσο (mid-layer) και η Μόνωση (insulation)
Πάνω από το ισοθερμικό σου, μπορείς να βάλεις ένα ή και δύο στρώματα ρούχων που σου παρέχουν έξτρα μόνωση κατά του κρύου. Συνήθως μπορείς να συνδυάσεις ένα λεπτό συνθετικό μπλουζάκι ή πουλόβερ (ενδιάμεσο) με κάποιο χοντρό fleece ή κάποια ζακέτα αντίστοιχης φιλοσοφίας από συνθετικά υλικά (μόνωση). Αν προτιμάς όμως, μπορείς να αρκεστείς μόνο στη μόνωση.
Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες – φερμουάρ, τσέπες, γιακάς.
Τελευταίο layer: Το εξωτερικό (outerwear)
Το τζάκετ αυτό φοριέται πάνω από τα υπόλοιπα ρούχα σου. Οι βασικές ιδιότητες που θέλεις να έχει το εξωτερικό τζάκετ σου: να είναι αντιανεμικό και διαπνέον (με αεραγωγούς – ανοίγματα). Καλό είναι να υπάρχει κάποιος βαθμός αδιαβροχοποίησης, αλλά προσοχή: τα αμιγώς αδιάβροχα τζάκετ δεν ενδείκνυνται αν ο καιρός είναι ξηρός. Σε αυτήν την περίπτωση, προτίμησε ένα αντιανεμικό.
Όσον αφορά το μέγεθος, σε ενδιαφέρει η κίνησή σου να είναι άνετη και να μη ζορίζεσαι όταν κινείσαι. Υπολόγισε ότι θα φοράς τουλάχιστον δύο στρώματα ρούχων από μέσα, οπότε φρόντισε να πάρεις το κατάλληλο νούμερο ώστε να κουμπώνει άνετα.
Μην ξεχάσεις τα επίσης κρίσιμα αξεσουάρ
Τέλος, πρέπει να θυμηθούμε ότι υπάρχουν άλλα σημεία του σώματος που θέλουν προστασία όπως τα άκρα μας, το κεφάλι (Σκουφάκι ή Buff), ο λαιμός (Fleese περιλαίμιο), τα χέρια (Aδιάβροχα γάντια) και τα πόδια (ισοθερμικές κάλτσες πεζοπορίας), τα οποία θέλουν ειδική προστασία από το κρύο. Μην τα αμελήσεις, γιατί μπορεί να σου χαλάσει μια ωραία επίσκεψη στο βουνό, αν κρυώνεις ή βραχείς !
Τι άλλο πρέπει να έχω υπόψη μου για τη χειμερινή πεζοπορία;
Το σωστό ντύσιμο είναι απαραίτητο να το ακολουθήσεις. Πέρα όμως από τα σωστά ρούχα, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου ορισμένες ακόμη παραμέτρους σε μια πεζοπορία όπως: Tα συνολικά χιλιόμετρα της πεζοπορίας , Η υψομετρική διάφορα , Η συνολική διάρκεια στο βουνό, Σε τι φυσική κατάσταση είσαι – ώστε να χαρείς τη βόλτα σου χωρίς προβλήματα. Πάνω από όλα είναι η προσωπική ψυχαγωγία και η ασφάλεια μας κατά την επίσκεψη μας στη φύση, καθώς και η ομαλή λειτουργιά της ομάδας με την συμμετοχή μας!
- Για χιονισμένα πεδία: ανάλογος το πάχο & την κατάσταση του χιονιού (παγωμένο) – συνίσταται επιπλέον εξοπλισμός: Κράνος – Κραπόν – Πιολέ – Μπορτιέ και κίνηση με Σχοινοσυντροφιά
Για κάθε άλλη πληροφορία ή για κάθε διευκρίνιση καλείτε: 6973-464838 (Viber-WhatsApp)
Ζηλάκος Βαγγέλης: Συνοδός Βουνού Πτυχιούχος/ Πιστοποιημένος (ΕΟΠΠΕΠ)